Kā vēsta jaunākie statistikas dati, šā gada jūnijā mazumtirdzniecības apgrozījums Latvijā bija par 5,6% augstāks nekā pirms gada. Tādējādi 2018. gada pirmajā pusgadā kopumā mazumtirdzniecības pieaugums sasniedzis 5,3%. Labu izaugsmes tempu jūnijā uzrādīja apgrozījums pārtikas preču veikalos, gada griezumā pārdošanas apjomiem palielinoties par 6,4%. Vājāks pieaugums tika reģistrēts nepārtikas preču mazumtirdzniecībā. Tas palielinājās par 5%, salīdzinot ar attiecīgo mēnesi pirms gada.

Starp nepārtikas precēm straujš apgrozījuma pieaugums turpinājās ar celtniecību un mājokļa remontu saistītajā preču grupā, metālizstrādājumu, krāsu un stikla mazumtirdzniecībai jūnijā pieaugot par 21,2%. Tas ir skaidrojams ar būvniecības sektora aktivitātes būtisko kāpumu, un, ņemot vērā būvniecības perspektīvas šogad, sagaidāms, ka šo preču mazumtirdzniecības apjomi pieaugs arī turpmākajos šā gada mēnešos.

 

 

 

Noderīga ziņa? Padalies! attēls attēls attēls

 

2018. gada jūnijā apgrozījums palielinājās arī farmaceitisko un medicīnisko piederumu mazumtirdzniecībā – par 13,8%, savukārt par 10,5% pieauga informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu mazumtirdzniecība. Neskatoties uz spēcīgo degvielas cenu kāpumu jūnijā, tās pārdošanas apjomi šajā mēnesī bija par 4,8% augstāki nekā pirms gada.

Savukārt būtisks kritums jūnijā reģistrēts apavu, apģērbu un ādas izstrādājumu mazumtirdzniecībā – par 12,1% gada griezumā. Šis apgrozījuma samazinājums radīja lielāko negatīvo ietekmi uz kopējo mazumtirdzniecības pieaugumu šā gada jūnijā. Citas nepārtikas preču grupas, kurās jūnijā reģistrēts pārdošanas apjomu sarukums, ir, piemēram, mājsaimniecības elektropreču mazumtirdzniecība (-7,6%) un kultūras preču un atpūtai paredzēto preču mazumtirdzniecība (-9,2%), taču, ņemot vērā šo preču nelielo īpatsvaru iedzīvotāju iepirkumu grozā, to ietekme uz kopējiem mazumtirdzniecības rezultātiem bijusi neliela. Turklāt apgrozījuma kritums turpinājās mazumtirdzniecībā ārpus veikaliem, stendiem un tirgiem, kā arī mazumtirdzniecībā pa pastu un interneta veikalos – par attiecīgi 5,7% un 8,5% gada griezumā. Taču, neskatoties uz šiem kritumiem, kopumā mazumtirdzniecības izaugsme šā gada jūnijā ir bijusi salīdzinoši spēcīga, pat nedaudz pārspējot pusgada kopējo sniegumu.

Privātais patēriņš šogad aug samērā spēcīgi, ko cita starpā ietekmē darba algas kāpums un bezdarba samazinājums, tādējādi palielinot iedzīvotāju finansiālās iespējas. Šie uzlabojumi atspoguļojas mazumtirdzniecības datos, un sagaidāms, ka arī gada otrā puse iezīmēsies ar labiem tirdzniecības rezultātiem. To apliecina arī jaunākie Eiropas Komisijas veikto aptauju rezultāti, uzrādot, ka Latvijas mazumtirgotāju un patērētāju ekonomiskās konfidences līmenis jeb noskaņojums šā gada jūlijā, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, ir nedaudz uzlabojies. Mazumtirgotāji, piemēram, nākamo trīs mēnešu laikā sagaida pasūtījumu pieaugumu, kā arī nodarbinātības kāpumu uzņēmumā. Arī patērētāji ir optimistiski noskaņoti attiecībā uz darba tirgus iespējām nākamo divpadsmit mēnešu laikā.

attēls

 

attēls  Pieteikties jaunumu saņemšanai e-pastā

 

Vairāk par šo tēmu


FM: Jūlijā strauji palielinājās tirdzniecība nepārtikas preču veikalos

31/08/2020

FM: Jūnijā pieauga gan pārtikas, gan nepārtikas preču mazumtirdzniecība

29/07/2020

FM: Mazumtirdzniecības rezultātus maijā pozitīvi ietekmēja pārtikas un degvielas tirdzniecība

29/06/2020