Latvijas rūpniecība turpina uzrādīt izcilus izaugsmes tempus, un šā gada augustā, salīdzinot ar pagājušā gada augustu, kopējā rūpniecības produkcijas izlaide ir palielinājusies par 12,1%. Tas ir straujākais rūpniecības nozares kāpums kopš 2011.gada jūnija. Salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi, rūpniecības produkcijas izlaide pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem augustā ir palielinājusies par 1,2 procentiem.

Strauju kāpumu augustā sasniegušas visas rūpniecības apakšnozares, tajā skaitā apstrādes rūpniecība pieaugusi par 12,1%, elektroenerģija un gāzes apgāde – par 10,6% un ieguves rūpniecība – par 20,4%.

Apstrādes rūpniecībā pieaugumus gada griezumā uzrādījušas praktiski visas apakšnozares, par kurām tiek publiskoti dati, atskaitot vienīgi metālu ražošanu. Tajā skaitā spēcīgu izaugsmi sasniegušas visas trīs lielākās apstrādes rūpniecības apakšnozares – kokapstrāde, pārtikas produktu ražošana un gatavo metālizstrādājumu ražošana, kas arī nodrošinājušas lielāko devumu kopējā apstrādes rūpniecības izaugsmē. Kokapstrādē, kur dažus iepriekšējos mēnešus ražošanas apjomi bija nedaudz pazeminājušies, augustā produkcijas izlaide sasniegusi augstāko kāpumu šogad, salīdzinājumā ar pagājušā gada augustu palielinoties par 10,9%. No Krievijas 2014.gadā ieviestajām sankcijām jau pilnībā atguvusies pārtikas produktu ražošana, augustā uzrādot 6,5% kāpumu, bet metālizstrādājumu ražošanā fiksēts pat 34,9% pieaugums.

Starp straujāk augošajām nozarēm bijušas arī ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošana ar 30,5% pieaugumu, iekārtu un mehānismu ražošana ar 21,9% pieaugumu un automobiļu un detaļu ražošana ar 49,1% pieaugumu. Nedaudz zemāki pieauguma tempi bijuši jau kopš 2010.gada ļoti strauji augušajā datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanas nozarē, kur šogad augustā, salīdzinot ar pagājušā gada augustu, ražošanas apjoms palielinājies par 3,3%.

Enerģētikas nozares izaugsmi augustā būtiski veicinājusi pieaugusī elektroenerģijas ražošana hidroelektrostacijās, kur augustā lietavu dēļ elektroenerģijas ražošana palielinājusies gandrīz par 30%. Savukārt pieaugumu ieguves rūpniecībā  turpina veicināt būvniecības nozares straujāka attīstība.

Latvijas rūpniecības izaugsme kopumā ir bijusi spēcīga jau kopš pagājušā gada oktobra, un šā gada astoņos mēnešos kopā uzrādījusi 9,4% kāpumu. Tajā skaitā apstrādes rūpniecība palielinājusies par 8,5% un elektroenerģija un gāzes apgāde – par 10,6%. Arī turpmākajos mēnešos apstrādes rūpniecības izaugsmei saglabājas labi priekšnosacījumi, tajā skaitā ekonomiskās izaugsmes paātrināšanās galvenajos eksporta tirgos, kur ES uzņēmēju un patērētāju noskaņojums ir optimistiskākais kopš 2007.gada un jūtamu uzlabojumu uzrādījis arī pēdējā mēnesī. Arī Latvijā uzņēmēju un patērētāju kopējais konfidences indekss septembrī bijis augstākajā līmenī kopš 2007.gada un pēdējā gada laikā stabili uzlabojas arī rūpniecībā strādājošo uzņēmēju noskaņojums. Uz šī kopējā optimistiskā fona nelielu pamatu piesardzībai gan var radīt eiro kursa paaugstināšanās pret citām nozīmīgākajām pasaules valūtām, tomēr šos riskus ierobežo tas, ka lielākā daļa Latvijas apstrādes rūpniecības produkcijas tāpat tiek pārdota eirozonas valstīs.

attēls