Saskaņā ar jaunākajiem datiem Latvijas rūpniecībā turpinās spēcīgas izaugsmes periods – šā gada septembrī salīdzinājumā ar pagājušā gada septembri rūpniecībā saražotās produkcijas apjoms palielinājies par 12,9%. Tā ir spēcīgākā izaugsme kopš 2011.gada jūnija, kad ticis reģistrēts identisks rūpniecības izaugsmes temps. Tādējādi 2017.gada trīs ceturkšņos kopā rūpniecības izlaide pieaugusi par 9,8%.

Spēcīgāko devumu rūpniecības kopējā izaugsmē septembrī nodrošinājusi elektroenerģijas un gāzes apgādes nozare, kura gada griezumā uzrādīja 38,2% lielu pieaugumu. Šīs nozares pieaugums septembrī bija sagaidāms saistībā ar spēcīgo nokrišņu apjomu, kas veicinājis ievērojamu elektroenerģijas ražošanas kāpumu hidroelektrostacijās.

Arī apstrādes rūpniecībā reģistrēta spēcīga izaugsme, septembrī nozares izlaidei palielinoties par 7,1% salīdzinājumā ar attiecīgo mēnesi pirms gada. Līdzīgi kā iepriekšējos mēnešos, apstrādes rūpniecības izaugsmes pamatā bija ar mašīnbūvi un metālapstrādi saistītās apakšnozares. Tā, piemēram, automobiļu un piekabju ražošana palielinājusies par 50,9%, iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošana – par 27,1%, elektrisko iekārtu ražošana – par 19% un gatavo metālizstrādājumu ražošana pieauga par 19,3%. Var secināt, ka ražošanas perspektīvas metālapstrādes un mašīnbūves apakšnozarēs Latvijā šobrīd ir labas, un uzņēmēji šīs iespējas izmanto, investējot jaunās ražotnēs. Piemēram, oktobrī Salaspilī atvērts uzņēmums, kas nodrošina pulverkrāsošanu dažādu metālu detaļām. Tāpat investīcijas veiktas ar gultņu ražošanu saistītā uzņēmumā, izveidojot sagatavju termiskās apstrādes iecirkni, kā arī uzstādot četras jaunas montāžas līnijas.

Strauju izaugsmi joprojām uzrāda augsto tehnoloģiju produktu ražotāji. Šā gada septembrī salīdzinājumā ar 2016.gada septembri datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošana palielinājusies par 21,9%. Tāpat, būtisks apjomu kāpums reģistrēts visai svārstīgajā ķīmisko vielu un produktu ražošanā – par 24,5%.

Atzinīgus, taču mērenākus pieauguma tempus šā gada septembrī uzrādījušas arī citas apstrādes rūpniecības apakšnozares. Dzērienu ražošanas apjomi gada griezumā palielinājušies par 4,5%, būvmateriālu ražošana kāpusi par 7%, apģērbu ražošana - par 8,6%, poligrāfija un ierakstu reproducēšana – par 9,8%. Savukārt pārtikas produktu ražošanas izaugsmes temps septembrī uz iepriekšējo mēnešu fona bijis ievērojami vājāks. Pārtikas produktu izlaides apjoms gada griezumā pieauga tikai par 1,6%, ko negatīvi ietekmēja kritums gaļas un piena produktu ražošanā. Tajā pašā laikā pozitīvas ziņas oktobrī snieguši atsevišķi apakšnozares pārstāvji, vēstot par investīcijām maizes un bērnu pārtikas ražošanā, turklāt šodien Jelgavā tiek atklāta 10 miljonus eiro vērta šokolādes fabrika.

Taču dažās apstrādes rūpniecības apakšnozarēs septembrī fiksēts ražošanas apjomu kritums. Mēbeļu ražošanas sarukumu par 6,2% daļēji noteica pērnā gada augstais līmenis, tekstilizstrādājumu ražošana samazinājās par 2,5%, tikmēr kokrūpniecības izlaide saglabājās iepriekšējā gada septembra līmenī, ražošanas apjomiem samazinoties par 0,3%.

Līdz ar straujo apstrādes rūpniecības izaugsmi ražošana apjomu ziņā, būtisku pieaugumu uzrāda arī apstrādes rūpniecības apgrozījuma dati. Deviņos šā gada mēnešos kopā apstrādes rūpniecības kopējais apgrozījums audzis par 8,5%, tajā skaitā vietējā tirgū – par 6,5%, un eksportā – par 10,7%. Apgrozījuma pieaugums reģistrēts praktiski visās apstrādes rūpniecības apakšnozarēs, taču straujākie kāpumi vērojami tieši metālapstrādes un mašīnbūves apakšnozarēs.

Latvijas rūpnieku konfidences rādītājs, kas raksturo vispārējo noskaņojumu nozarē, turpina pārliecinošu kāpumu, šā gada oktobrī uzrādot augstāko vērtību kopš 2007.gada septembra. Tas liecina, ka šobrīd rūpniecībā ir lieliski apstākļi arī turpmākam apjomu kāpumam nozarē. Latvijas rūpnieki norāda, ka gan esošais pasūtījumu līmenis to ražotajai produkcijai, gan sagaidāmais ražošanas apjoms ir augšupejošs, tādējādi arī nodarbinātības rādītājos sagaidāms pieaugums.

Turklāt patērētāju un uzņēmēju noskaņojums Eiropas Savienībā turpinājis uzlaboties, oktobrī Eiropas Savienības ekonomiskā sentimenta indeksam sasniedzot augstāko līmeni pēdējo 10 gadu laikā. Labvēlīgā ekonomiskā situācija eksporta tirgos šogad veicinājusi Latvijas apstrādes rūpniecības spēcīgo izaugsmi, un, ārējam pieprasījumam saglabājoties spēcīgam, pieaugums nozarē sagaidāms arī pēdējā šā gada ceturksnī.