Jaunumi

Ceturtdien, 9. aprīlī, valdība ārkārtas sēdē atbalstīja ierosinājumu lielo uzņēmumu atbalstam veidot Pašu kapitāla fondu ar valsts finansējumu 75 miljonu eiro apmērā. Fonds varēs veikt kapitāla ieguldījumu uzņēmumā līdz 10 miljoniem eiro.

Tas būs atbalsts dzīvotspējīgiem uzņēmumiem pagaidu grūtībās (piemēram, būtiska eksporta apgrozījuma krituma dēļ), kas radušās vīrusa COVID-19 izraisītās krīzes ietekmē, kā arī uzņēmumiem, kuri pielāgo vai pārveido līdzšinējo biznesa modeli COVID-19 izraisītās krīzes ietekmē, tādējādi veicinot šo uzņēmumu sekmīgu tālāko darbību eksporta tirgos. Plānots, ka ar kapitāla ieguldījumiem, atbalstu varēs saņemt aptuveni 30 lieli uzņēmumi, kuriem ir paredzams ienesīgums un pelnītspēja pēckrīzes periodā.

Fonda līdzekļus, ko veidos publiskais un privātais finansējums, pārvaldīs ALTUM. Fonda kopējais apjoms plānots 125 miljonu eiro apjomā, no kuriem 75 miljoni eiro būs publiskais finansējums. Fonds varēs veikt kapitāla un kvazi-kapitāla ieguldījumu uzņēmumā līdz 10 miljoniem eiro.

Jaunais regulējums paredzēts Ministru kabineta apstiprinātajos grozījumos likumā par valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem sakarā ar Covid-19 izplatību. Par grozījumiem vēl lems Saeima.