Nozares ziņas

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūrai nodevusi kriminālvajāšanas uzsākšanai kriminālprocesu par liela apmēra skaidras naudas, ko, šķērsojot valsts ārējo robežu, ieved Latvijas Republikā vai izved no tās, nedeklarēšanu 52 500 EUR apmērā.

2020.gada martā VID amatpersonas lidostā “Rīga” veica reisa Sanktpēterbura-Rīga pasažieru un to bagāžas pārbaudi. Tās laikā tika nolemts pastiprināti pārbaudīt kādu 1983.gadā dzimušu Krievijas Federācijas pilsoni, kurš Latvijas Republikas robežu šķērsoja pa “zaļo” koridoru, tādējādi apliecinot, ka pie personas vai bagāžā neatrodas preces vai skaidra nauda, kas būtu jādeklarē, vai kuru pārvietošana pāri muitas robežai ir aizliegta vai ierobežota. Veicot padziļināto muitas pārbaudi, personas bagāžā tika konstatēta nedeklarēta skaidra nauda 52 500 euro, par ko tika uzsākts kriminālprocess par skaidras naudas nedeklarēšanu.

Izmeklēšanas laikā Krievijas Federācijas pilsonis tika atzīts par aizdomās turēto un tam piemērots drošības līdzeklis, kas nav saistīts ar brīvības atņemšanu.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā tika veiktas visas nepieciešamās izmeklēšanas darbības, lai iegūtu pietiekamu pierādījumu kopumu, kā arī Krievijas Federācijas pilsonis savu vainu noziedzīgā nodarījumā ir atzinis un šī gada novembrī kriminālprocess tika nosūtīts Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pēc Krimināllikuma 1952.panta 21.daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāva pazīmēm.

 

VID atgādina, ka no 2019.gada 1.jūlija ir stājušies spēkā grozījumi Krimināllikumā, kas paredz, ka par skaidras naudas nedeklarēšanu uz valsts ārējās robežas no 10 000 eiro līdz 21 500 eiro par konstatēto faktu fiziskai personai iestājas administratīvā atbildība. Savukārt, ja netiek deklarēta skaidra nauda, kas pārsniedz 21 500 eiro, tad pret personu tiek uzsākts kriminālprocess. Plašāka informācija par skaidras naudas pārvietošanu pāri robežai pieejama VID tīmekļvietnē sadaļā “Privātpersonām/Skaidras naudas deklarēšana ceļojot”.