Pēc gada sākumā fiksētās nelielās deflācijas patēriņa cenas Latvijā jau otro mēnesi pēc kārtas uzrāda pieaugumu. Centrālās statistikas pārvaldes jaunākie dati liecina, ka aprīlī, salīdzinot ar pagājušā gada aprīli, patēriņa cenas ir palielinājušās par 0,5%. Salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi cenas ir augušas par 0,6%, kas atbilst iepriekšējo gadu inflācijas dinamikai šajā mēnesī.

Kopējā inflācijas aina Latvijā jau ilgāku laiku saglabājas nemainīga, un lai gan preču cenas samazinās, kopējo cenu pieaugumu nosaka augošās pakalpojumu cenas. Aprīlī pakalpojumu cenas, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo mēnesi, ir palielinājušās par 2,9%, kamēr preču cenas gada laikā samazinājušās par 0,4%.

 

 

 

Noderīga ziņa? Padalies! attēls attēls attēls

 

Pakalpojumu grupā būtiskākā inflāciju paaugstinošā ietekme ir cenu kāpumam elektroenerģijai, kā arī sabiedriskā transporta pakalpojumiem. Savukārt preču cenu kopējo samazinājumu turpina noteikt energoresursu un pārtikas izejvielu cenu kritums pasaules tirgū.

Elektroenerģijas cenas iedzīvotājiem aprīlī bijušas vidēji par 27,5% augstākas nekā pirms gada. Savukārt transporta pakalpojumu cenas augušas par 9,8%. Lai gan elektroenerģijas cenas ir būtiski pieaugušas, kopumā iedzīvotājiem ar mājokli saistīto pakalpojumu cenas ir palielinājušās daudz mērenāk – par 5,2%. Elektrības cenu kāpumu daļēji kompensējušas zemākas siltumenerģijas un gāzes cenas – attiecīgi par 4,2% un 0,8%.

Preču grupā būtiskākās cenu izmaiņas ir pārtikas precēm, kuru cenas gada laikā samazinājušās par 1,5%. Neskatoties uz sezonālu cenu kāpumu apaviem, sākoties jaunās pavasara sezonas preču tirdzniecībai, gada laikā apģērbu un apavu cenas nav būtiski palielinājušās, pieaugot vien par 0,5%.

Degvielas cenas naftas cenu nesenā krituma ietekmē aprīlī bijušas vidēji par 13% zemākas nekā pirms gada. Vēl būtiskāku cenu kritumu kavē pēdējā laikā nedaudz pieaugušās naftas cenas un zemāks eiro kurss attiecībā pret ASV dolāru.

Neskatoties uz nelielo inflācijas pieaugumu pēdējos mēnešos, kopējais inflācijas fons Latvijā un pasaulē joprojām saglabājas ļoti zems. Ja Latvijā pēdējos mēnešos atjaunojusies neliela gada inflācija, Lietuvā un Igaunijā patēriņa cenas joprojām turpina samazināties. To nosaka pārtikas un naftas cenu kritums pasaulē.

Eirozonā pēc četru mēnešu deflācijas patēriņa cenas aprīlī salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo mēnesi vairs nav samazinājušās. Būtiskas pārmaiņas inflācijas pieauguma virzienā arī nav saskatāmas.

Lai gan naftas cenas pēdējā mēneša laikā ir uzrādījušas nelielu augšupejošu virzību, tās joprojām ir ievērojami zemākas nekā pirms gada, un to atgriešanās pēdējos gados ierastajā 100 dolāru par barelu līmenī pārskatāmā nākotnē nav prognozējama.

Savukārt pārtikas izejvielu cenas turpina pazemināties, un neapstrādātās pārtikas cenas aprīlī bijušas par 1,2% zemākas nekā martā, liecina Pasaules pārtikas un lauksaimniecības organizācijas veidotais pārtikas cenu indekss. Gada laikā pārtikas cenas kritušās jau par 19,2% un ir zemākajā līmenī kopš 2010. gada jūnija.

Latvijā lejupejošu pārtikas cenu dinamiku vēl papildus ietekmē Krievijas importa aizliegums lielākajai daļai Eiropas Savienībā ražoto pārtikas preču, kas palielina ražotāju savstarpējo konkurenci un rada spiedienu uz cenām.

 


attēls Pieteikties jaunumu saņemšanai e-pastā

 

Vairāk par šo tēmu


FM: Jūlijā Latvijā atgriežas inflācija

10/08/2020

FM: Straujā degvielas cenu krituma dēļ maijā fiksēta deflācija

08/06/2020

FM: Patēriņa cenas aprīlī palika nemainīgas

05/06/2020