Pateicoties straujajam pārtikas preču mazumtirdzniecības pieaugumam, kopējais mazumtirdzniecības apgrozījums augustā, salīdzinot ar pagājušā gada augustu, palielinājies par 5,3%, uzrādot straujāko kāpumu kopš 2015.gada augusta. Salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, mazumtirdzniecības apgrozījums pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem augustā ir pieaudzis par 0,6%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Noteicošā loma straujākā mazumtirdzniecības pieaugumā augustā bijusi pārtikas preču tirdzniecībai, kamēr nepārtikas preču mazumtirdzniecības pieauguma tempi saglabājušies iepriekšējo mēnešu vidējā līmenī.  Līdzīga situācija, kad galvenais mazumtirdzniecības izaugsmes veicinātājs ir pārtikas tirdzniecība, bija vērojama jau iepriekšējā mēnesī, tomēr tad pieauguma temps pārtikas tirdzniecībā bija nedaudz zemāks. Augustā, salīdzinot ar pagājušā gada augustu, pārtikas preču tirdzniecība palielinājusies jau par 7,7%, un tik augsti pieauguma tempi pārtikas mazumtirdzniecībā nebija uzrādīti kopš 2014.gada sākuma.

 

 

 

Noderīga ziņa? Padalies! attēls attēls attēls

 

Iepriekš gandrīz gada garumā pārtikas tirdzniecības apjomi bija samazinājušies, ko ietekmēja arī no 2017.gada sākuma vērojamais pārtikas cenu pieaugums, bet nu jau piecus mēnešus pēc kārtas pārtikas tirdzniecībā vērojams pieaugums. Līdzās citiem faktoriem šādu izaugsmi nosaka spēcīgi pieaugušie alkoholisko dzērienu pārdošanas apjomi, kur Latvijas pierobežā Igaunijas un Lietuvas iedzīvotāji izmanto iespēju iegādāties dzērienus par zemākām cenām. Pēc Valsts ieņēmumu dienesta datiem, alkoholisko dzērienu realizācijas pieaugums Latvijā kopš aprīļa pastāvīgi ir pārsniedzis desmit procentus, un jūlijā pārdoto dzērienu apjoms bijis jau par 14% lielāks nekā attiecīgajā mēnesī pirms gada. Tikmēr Igaunijas statistikas dati liecina, ka Igaunijā tirdzniecība pārtikas veikalos pēdējos mēnešos ir bijusi par 2-3% mazāka nekā pirms gada, kas daļēji tiek skaidrots ar pārtikas cenu pieauguma ietekmi.

Nepārtikas preču mazumtirdzniecība Latvijā, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo mēnesi, ir palielinājusies par 4,1%, un šādus salīdzinoši stabilus pieauguma tempus nepārtikas preču mazumtirdzniecība uzrāda jau kopš 2016.gada sākuma. No nepārtikas precēm straujākie pieauguma tempi augustā bijuši informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu mazumtirdzniecībā – par 18,8%, mājsaimniecības piederumu mazumtirdzniecībā – par 14,2%,  kultūras un atpūtas preču mazumtirdzniecībā – par 18,9%, kā arī sporta preču mazumtirdzniecībā – par 31,3%. Savukārt farmaceitisko piederumu mazumtirdzniecība augustā bijusi par 2,7% mazāka nekā pirms gada. Samērā stabili pēdējo gadu laikā samazinās arī tirdzniecība stendos un tirgos, kas augustā tāpat bijusi par 2,7% mazāka nekā pirms gada.

Degvielas tirdzniecība, kas gada pirmajā pusē būtiski veicināja kopējo mazumtirdzniecības pieaugumu, augustā jau trešo mēnesi pēc kārtas piedzīvojusi kritumu, salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo mēnesi samazinoties par 2,1% un neļaujot mazumtirdzniecībai kopumā uzrādīt vēl straujāku izaugsmi. Tomēr degvielas tirdzniecības apjomi pa mēnešiem pārdošanas apjomi ir visai svārstīgi un precīzi neatspoguļo ekonomiskos procesus. Atskaitot degvielas tirdzniecību, nepārtikas preču apgrozījuma pieaugums – 6,3% - augustā ir bijis nedaudz straujāks nekā vidēji pēdējā gada laikā, apstiprinot, ka privātais patēriņš Latvijā kļūst arvien spēcīgāks.

Arī turpmākajos mēnešos ir pamats sagaidīt spēcīgu mazumtirdzniecības pieaugumu, ko turpinās veicināt straujāka ekonomikas izaugsme un algu kāpums. Vienlaikus arī patērētāju noskaņojuma rādītāji šogad uzrāda stabilu uzlabošanos un Latvijas kopējais uzņēmēju un patērētāju konfidences indekss (ESI) septembrī ir sasniedzis augstāko līmeni kopš 2007.gada decembra.

 


attēls Pieteikties jaunumu saņemšanai e-pastā

 

Vairāk par šo tēmu


FM: Jūlijā strauji palielinājās tirdzniecība nepārtikas preču veikalos

31/08/2020

FM: Jūnijā pieauga gan pārtikas, gan nepārtikas preču mazumtirdzniecība

29/07/2020

FM: Mazumtirdzniecības rezultātus maijā pozitīvi ietekmēja pārtikas un degvielas tirdzniecība

29/06/2020