Mazumtirdzniecības apgrozījums šā gada martā, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo mēnesi palielinājies par 1,5%, uzrādot nedaudz straujāku kāpumu nekā iepriekšējā mēnesī, tomēr aizvien saglabājoties samērā zemā līmenī. Līdzīgi kā iepriekšējos mēnešos mazumtirdzniecības apgrozījuma pieaugumu nodrošināja galvenokārt kāpums degvielas tirdzniecībā, kamēr pārtikas mazumtirdzniecība turpināja samazināties.

Autodegvielas tirdzniecība martā, salīdzinot ar pagājušā gada martu, augusi par 12%, bet pārējo nepārtikas preču tirdzniecība palielinājusies  visai mēreni - par 2,7%. Savukārt pārtikas preču tirdzniecības apjoms bijis par 0,8% mazāks nekā pirms gada. Pārtikas preču pārdošana ir samazinājusies jau devīto mēnesi pēc kārtas, un lejupslīdošos tirdzniecības apjomus varētu saistīt gan ar iedzīvotāju skaita pakāpenisko samazināšanos, gan tieši pēdējos mēnešos vērojamo pārtikas cenu pieaugumu, kad martā pārtikas cenas kopumā bija par 5,7% augstākas nekā pirms gada, būtiskāko cenu kāpumu - vairāk nekā par 10% - uzrādot piena produktiem.

 

 

 

Noderīga ziņa? Padalies! attēls attēls attēls

 

Tajā pašā laikā degvielas cenu pieaugums pēdējā gada laikā gandrīz par 20% nav ierobežojis degvielas tirdzniecības apjomus, un tieši pieaugums degvielas tirdzniecībā pēdējos mēnešos spējis nodrošināt kopējo mazumtirdzniecības pieaugumu. Savukārt, atskaitot degvielas mazumtirdzniecību, kopējais mazumtirdzniecības apjoms, martā bijis par 0,3% mazāks nekā pirms gada.

No pārējām nepārtikas precēm būtiskākie pārdošanas pieaugumi bijuši mājsaimniecības elektroprecēm – 17,7%, kultūrai un atpūtai paredzētajām precēm – 18,3% un sporta precēm – 25,4%, kā arī datoru un sakaru iekārtām – 19,3%. Tomēr kopumā nepārtikas preču tirdzniecības pieaugums bijis mērens, kritumu piedzīvojot apģērbu un apavu tirdzniecībai – par 2,7%, kā arī samazinoties lietotu preču tirdzniecībai – par 16,1% un tirdzniecībai tirgos un stendos – par 8,1%.

Šā gada pirmajā ceturksnī kopā mazumtirdzniecības apgrozījums palielinājies par 2,0%. Līdzīgi kā pēdējā mēnesī pieaugumu nodrošinājusi galvenokārt degvielas tirdzniecība, kas augusi par 11,2% un pārējo nepārtikas preču tirdzniecība – par 2,8%, kamēr pārtikas mazumtirdzniecība samazinājusies par 0,7%.

Kopumā mazumtirdzniecības pieaugums šogad nav bijis tik straujš, kā to varētu gaidīt pēc aizvien visai spēcīgajiem darba samaksas pieauguma tempiem un krītošā bezdarba, tomēr ir labi priekšnosacījumi, lai turpmākajos mēnešos tirdzniecības pieauguma tempi kļūtu straujāki. Aprīlī uzlabojušies gan Latvijas patērētāju, gan mazumtirgotāju noskaņojuma rādītāji, un kopējais patērēju un uzņēmēju konfidences indekss (ESI) pakāpies līdz augstākajam rādītājām kopš 2014.gada sākuma.

 

attēls Pieteikties jaunumu saņemšanai e-pastā

 

Vairāk par šo tēmu


FM: Jūlijā strauji palielinājās tirdzniecība nepārtikas preču veikalos

31/08/2020

FM: Jūnijā pieauga gan pārtikas, gan nepārtikas preču mazumtirdzniecība

29/07/2020

FM: Mazumtirdzniecības rezultātus maijā pozitīvi ietekmēja pārtikas un degvielas tirdzniecība

29/06/2020