Pēc gada sākumā reģistrētā mazumtirdzniecības apgrozījuma spēcīgā kāpuma, pirmā ceturkšņa izaugsmei sasniedzot 7,5%, aprīlī tirdzniecības gada pieaugums ir noslīdējis līdz 4%. Tas joprojām ir vērtējams kā labs rādītājs, ņemot vērā kopējo ekonomiskās izaugsmes tempu sabremzēšanos un izteikti spēcīgo nozares kāpumu pērnā gada aprīlī, kas radījis negatīvu bāzes efektu šim gadam.

Pārtikas preču mazumtirdzniecība ir augusi tikai par 1,2%, salīdzinot ar 2014. gada atbilstošo mēnesi. Tas ir vājākais pārtikas preču tirdzniecības pieauguma temps šā gada laikā. Savukārt nepārtikas preču tirdzniecības apgrozījuma kāpums bija 5,9% apmērā, salīdzinot ar pērnā gada aprīli.

 

 

 

Noderīga ziņa? Padalies! attēls attēls attēls

 

Starp nepārtikas preču grupām jāatzīmē autodegviela, kuras mazumtirdzniecības apgrozījums šā gada aprīlī līdz ar pasaules naftas cenu nelielu pieaugumu ir kļuvis lēnāks. Tādējādi, salīdzinot ar pērnā gada aprīli, degvielas mazumtirdzniecības apjomi ir pieauguši par 4,2%. Salīdzinājumam - pirmajā ceturksnī kopumā autodegvielas tirdzniecības apgrozījuma gada pieaugums bija tuvu 20%. Arī turpmāk degvielas tirdzniecība varētu augt mērenāk, jo naftas cenas pamazām kāpj, taču joprojām saglabājas zemas.

Labus pieauguma tempus aprīlī ir uzrādījusi datoru, to perifēro iekārtu mazumtirdzniecība (+10,1%), tekstilizstrādājumu (+19,6%), audio un video ierakstu mazumtirdzniecība (+33,9%). Īpaši strauji ir augusi mazumtirdzniecība pa pastu vai interneta veikalos, uzrādot lielāko pieaugumu pēdējo astoņu gadu laikā -72,7% salīdzinājumā ar 2014. gada aprīli.

Šogad mazumtirdzniecības izaugsmi sekmēs zemā inflācija un augošie iedzīvotāju ienākumi. Vidējā bruto darba samaksa šā gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar atbilstošo ceturksni pērn, augusi par 6,1%, sasniedzot 785 eiro. Savukārt reālā alga palielinājusies par 6,8%, ko veicināja nodokļu samazināšana un šā gada inflācijas tendences. Pozitīvi, ka straujākie darba algu pieaugumi vērojami zemāk atalgotajos sektoros, kā izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumos, tirdzniecībā un apstrādes rūpniecībā. Jāatzīmē, ka iedzīvotāju ienākumu kāpums ir svarīgs faktors, kas veicina un arī turpmāk sekmēs straujāku mazumtirdzniecības un līdz ar to patēriņa pieaugumu.

Atbilstoši jaunākajiem Eiropas Komisijas veikto aptauju rezultātiem Latvijas mazumtirgotāju noskaņojums maijā ir saglabājies iepriekšējā mēneša līmenī. Taču tajā pašā laikā ir uzlabojies vērtējums par sagaidāmajiem pasūtījumu apjomiem un kopējo biznesa aktivitāti nākamajiem trim mēnešiem. Savukārt patērētāju aptaujas liecina par nelielu patērētāju noskaņojuma pasliktināšanos, taču svārstības mēneša ietvaros ir ierasta parādība un vispārējā iedzīvotāju konfidences dinamika jau ilgākā laika posmā ir augšupejoša. Tas apstiprina iepriekš izteiktās prognozes, ka noturīgs privātais patēriņš šogad būs noteicošais faktors Latvijas ekonomiskajā izaugsmē.

 


attēls  Pieteikties jaunumu saņemšanai e-pastā

 

Vairāk par šo tēmu


FM: Jūlijā strauji palielinājās tirdzniecība nepārtikas preču veikalos

31/08/2020

FM: Jūnijā pieauga gan pārtikas, gan nepārtikas preču mazumtirdzniecība

29/07/2020

FM: Mazumtirdzniecības rezultātus maijā pozitīvi ietekmēja pārtikas un degvielas tirdzniecība

29/06/2020