Jaunumi

Ņemot vērā likuma “Par valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem sakarā ar Covid-19 izplatību” deleģējumu, finanšu ministrs Jānis Reirs otrdien, 16. jūnijā,  parakstīja galvojuma līgumu starp Latvijas Republiku un Eiropas Komisiju (EK) par dalību Eiropas Savienības (ES) atbalsta instrumentā “Bezdarba risku mazināšanai ārkārtas situācijā (SURE)” pēc tam, kad Ministru Kabinets ir atbalstījis šo līgumu. Kopējais apjoms no šī instrumenta, kas pieejams ES dalībvalstīm, ir 100 miljardi eiro. Šo aizdevumu garantēs ES dalībvalstu sniegtas garantijas.

“Lai īstenotu jau apstiprinātos un vēl plānotos atbalsta pasākumus uzņēmumiem un nodarbinātajiem, rūpīgi vērtējam visas iespējas, kā arī finanšu instrumentu nosacījumus un izdevīgumu. Izvērtējot nosacījumus, SURE instrumenta finansējumu būs iespējams ieguldīt, lai nodrošinātu iespējas iedzīvotājiem saglabāt darbavietas un darba devējiem noturēt darbā savus profesionāļus,” norāda finanšu ministrs Jānis Reirs.

Noderīga ziņa? Padalies!

Instrumentu administrēs EK, kas finansējumu aizdevumiem iegūs, aizņemoties finanšu tirgos. Dalībvalstīm, aizņemoties līdzekļus no šī instrumenta, būs iespēja finansēt galvenokārt pasākumus, kas notur cilvēkus darba tirgū, kā arī atsevišķus ar veselību saistītus pasākumus darba vietās. Šis instruments tiek veidots, pamatojoties uz līguma par ES darbību 122.panta, kas nosaka īpašu pieņemšanas procedūru, neiesaistot Eiropas Parlamentu. Vienlaikus paredzēts, ka tā darbība ir ierobežota laikā. Dalībvalstīm netiek iezīmētas nacionālās aploksnes saņemamajam aizdevuma apmēram iepriekš minēto pasākumu finansēšanai.

Latvijai, piemērojot Regulā par SURE apstiprināto atslēgu, maksimālais izsniedzamās garantijas apjoms nepārsniegs 0,23% no nacionālā kopienākuma jeb aptuveni 57 miljonus eiro. 

SURE instruments kļūs pieejams un sāks pilnībā darboties tikai pēc tam, kad visas ES dalībvalstis sniegs vajadzīgās garantijas, parakstot līgumu ar EK. Galvojuma līgums paredz nodrošināt EK finanšu līdzekļus, ja radīsies tāda nepieciešamība, lai tā segtu uzņemtās saistības pēc finanšu līdzekļu piesaistes starptautiskajos finanšu kapitāla tirgos, tādējādi nodrošinot resursus SURE.

 

 Pieteikties jaunumu saņemšanai e-pastā