Jaunumi

Ceturtdien, 30.aprīlī, valdība ārkārtas sēdē atbalstīja Finanšu ministrijas (FM) priekšlikumu palielināt pašvaldību aizņēmuma limitu par 150 miljoniem eiro, lai mazinātu Covid-19 ekonomiskās sekas.

“Mūsu mērķis ir noturēt bezdarba līmeni tik mazu, cik vien tas ir iespējams. Tas ir mūsu galvenais uzdevums šajā krīzes laikā. Tāpēc ir svarīgi atbalstīt ekonomiku. Tādēļ arī esam piedāvājuši šo programmu kā vienu no ekonomikas sildīšanas pasākumiem,” norāda finanšu ministrs Jānis Reirs.

Ar šo lēmumu tiek palielināts pašvaldību 2020.gada aizņēmumu limits par 150 miljoniem eiro, lai varētu veikt ieguldījumus ES fondu un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansētajos augstas gatavības projektos ar tautsaimniecības nozīmi, kā arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas  (VARAM) pieteiktajos investīciju projektos.

Šajos projektos, ar atbildīgās ministrijas saskaņojumu, varēs pārskatīt projekta attiecināmo un neattiecināmo izmaksu plānojumu, palielinot attiecināmo izmaksu apmēru.

VARAM līdz 12.maijam izstrādās grozījumus normatīvajos aktos, kuri noteiks kritērijus un kārtību, kā pašvaldības varēs pieteikt savus investīciju projektus un pretendēt uz iespējām saņemt Valsts budžeta aizdevumu.

Vienlaikus būs nepieciešams VARAM pozitīvs atzinums par šo projektu atbilstību administratīvi teritoriālajai reformai un ilgtspējīgai novadu attīstībai.

Papildu finansējums tiks piešķirts no aizdevuma, kas saņemts no Ziemeļu Investīciju bankas (ZIB). Pašvaldības aizņēmu projektu realizēšanai varēs saņemt no Valsts kases ar izdevīgiem nosacījumiem.