Budžets Jaunumi

2022. gada valsts budžeta mērķis ir veicināt turpmāku ekonomikas izaugsmi, iedzīvotāju labklājību, kā arī nozaru attīstību. Nākamajā gadā aizsardzības nozarei paredzēts piešķirt 757,17 miljonus eiro, sasniedzot 49,35 miljonu eiro pieaugumu salīdzinājumā ar 2021. gada plānu.

Nacionālo bruņoto spēku un Zemessardzes kaujas spēju paaugstināšanai un vienību kaujas gatavības celšanai nākamgad plānots attīstīt reģionālo infrastruktūru, palielināt karavīru skaitu, kā arī stiprināt kiberaizsardzības, militārās medicīnas, mobilitātes un nodrošinājuma jomas. Tāpat plānots turpināt pretgaisa aizsardzības, netiešā uguns atbalsta, komandvadības spējas un Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes attīstību, kā arī helikopteru ieviešanu bruņojumā.

Nākamgad Latvija arī turpinās dalību starptautiskajās operācijās, NATO ātrās reaģēšanas spēkos, Eiropas Savienības Kaujas grupā un Apvienotajos reaģēšanas spēkos, sniedzot ieguldījumu starptautiskajā drošībā. Tāpat Latvija turpinās nodrošināt uzņemošās valsts atbalstu NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupai Latvijā, kuras mērķis ir  atturēšana un alianses aizsardzības stiprināšana.

Tāpat 2022. gadā plānots sekmēt Latvijas aizsardzības industrijas, vietējās ražošanas, zinātnes un pētniecības attīstību, radot Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un Latvijas apstākļiem piemērotus ekipējuma risinājumus un vienlaikus veicinot piegāžu drošību, bruņoto spēku un tautsaimniecības attīstību.

Lai īstenotu jauniešu patriotisko audzināšanu, nākamgad plānots turpināt attīstīt Jaunsardzes kustību un ieviest valsts aizsardzības mācību Latvijas skolās, kā arī nodrošināt jaundibinātās Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas darbību.

2022. gadā aizsardzības nozare arī turpinās visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas ieviešanu, lai paaugstinātu valsts, sabiedrības, kopienas un ikviena iedzīvotāja noturību pret hibrīdo apdraudējumu un sagatavotību jebkurai krīzes situācijai.

Atbilstoši Ministru kabineta lēmumam, sākot ar 2018. gadu, valsts aizsardzības budžets paredzēts ne mazāk kā divi procenti no iekšzemes kopprodukta, izpildot NATO ieteikumu dalībvalstīm piešķirt vismaz divus procentus aizsardzības izdevumiem. Šādu aizsardzības nozares budžeta apjomu Latvija ir apņēmusies saglabāt arī turpmākajos gados.

Valdība ir apstiprinājusi nākamā gada valsts budžeta projektu, paredzot nozīmīgus papildu līdzekļus veselības, izglītības, iekšlietu un citām nozarēm. Tāpat panāktas vienošanās ar Latvijas pašvaldību savienību par jautājumiem, kas skar pašvaldību intereses.

Nākamā gada valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi tiek plānoti 10,663 miljardu, savukārt izdevumi – 12,406 miljardu eiro apmērā. Salīdzinot ar 2021. gada budžetu, 2022. gadā plānotie valsts budžeta ieņēmumi paredzēti par 1,078 miljardiem eiro lielāki. Savukārt valsts budžeta izdevumi nākamgad paredzēti par 1,642 miljardiem eiro lielāki nekā 2021. gada valsts budžeta likumā.

Gala lēmumu par 2022. gada budžeta un to pavadošajiem likumprojektiem vēl jāapstiprina Saeimai.

 

Aizsardzības ministrijas nozaru ieguvumi