Neskatoties uz kopējās ekonomiskās izaugsmes palēnināšanos pirmajā ceturksnī, mazumtirdzniecībā joprojām saglabājas spēcīgs pieaugums. Kopējais mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums maijā palielinājies par 4,9%, salīdzinot ar pagājušā gada maiju. Tomēr pārtikas mazumtirdzniecībā pirmo reizi kopš 2011. gada fiksēts kritums, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Kopējais mazumtirdzniecības apgrozījums spēcīgu izaugsmi uzrāda jau kopš 2015. gada sākuma. Lai gan pēdējos mēnešos pieauguma tempi ir nedaudz mazāki nekā pirmajā ceturksnī, tie joprojām saglabājas salīdzinoši augsti.

 

Noderīga ziņa? Padalies! attēls attēls attēls

 

Galvenā izaugsmes veicinātāja ir nepārtikas preču tirdzniecība. Maijā, salīdzinot ar pērnā gada maiju, pārdošanas apjomi pieauguši par 8,5%. Īpaši strauji šā gada laikā aug degvielas pārdošanas apjomi. To ietekmējusi arī degvielas cenu pazemināšanās salīdzinājumā ar pagājušā gada līmeni. Degvielas mazumtirdzniecība maijā, salīdzinot ar pagājušā gada maiju, palielinājusies par 14,0%.

Zināmu pārsteigumu maijā ir sagādājusi pārtikas preču tirdzniecība, kas salīdzinājumā ar pagājušā gada maiju ir piedzīvojusi kritumu. Salīdzinoši augsts svārstīgums šajā sektorā bijis vērojams jau no gada sākuma, un gada pieauguma temps no 6,2% februārī ir noslīdējis līdz 0,1% kritumam maijā.

“Kopējo mazumtirdzniecības izaugsmi, tāpat kā iepriekšējos mēnešos veicina pēdējos ceturkšņos augošā darba samaksa. Tāpat arī zemais inflācijas līmenis un iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazinājums, kas vēl papildus ir paaugstinājuši iedzīvotāju pirktspēju. Pēdējos ceturkšņos pieaudzis arī jauno iedzīvotājiem izsniegto banku kredītu apjoms, nodrošinot papildu līdzekļus,” norāda finanšu ministrs Jānis Reirs.  

Tajā pašā laikā kopējais mājsaimniecību kredītu portfelis turpina samazināties, samazinot mājsaimniecību kopējo banku kredītu maksājumu slogu. Tas var būt vēl viens papildus apstāklis, kas veicinājis pieaugumu tieši nepārtikas un ilglietošanas preču tirdzniecībā, jo jauno kredītu pieaugums vērojams tieši patēriņa kredītu sektorā.

Nedaudz lielāku piesardzību par turpmāko mēnešu attīstību gan rada pēdējie uzņēmēju un patērētāju noskaņojuma dati, kas jūnijā Latvijai uzrāda nelielu konfidences līmeņa kritumu. Kopējais ekonomiskās pārliecības indekss (ESI), ko veido Eiropas Komisija, Latvijai ir noslīdējis par 1,6 punktiem, atgriežoties šā gada februāra līmenī. Tajā skaitā nedaudz pasliktinājies gan patērētāju, gan mazumtirgotāju noskaņojums. Neskatoties uz to, maija mazumtirdzniecības dati apstiprina, ka privātais patēriņš joprojām saglabājas spēcīgs. Līdzīgi kā pērn arī šogad būs galvenais Latvijas ekonomiskās izaugsmes nodrošinātājs.

 


attēls Pieteikties jaunumu saņemšanai e-pastā

 

Vairāk par šo tēmu


FM: Jūlijā strauji palielinājās tirdzniecība nepārtikas preču veikalos

31/08/2020

FM: Jūnijā pieauga gan pārtikas, gan nepārtikas preču mazumtirdzniecība

29/07/2020

FM: Mazumtirdzniecības rezultātus maijā pozitīvi ietekmēja pārtikas un degvielas tirdzniecība

29/06/2020