Jaunumi

Lai mazinātu vīrusa COVID-19 izplatību ierobežojošo pasākumu negatīvo ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību un nodrošinātu atbalstu krīzes skarto nozaru darba devējiem un viņu darbiniekiem dīkstāves periodā, trešdien, 25. martā, aizvadīta Ministru prezidenta uzdevumā izveidota vadības grupas uzņēmējdarbības un nodarbināto atbalstam sanāksme finanšu ministra Jāņa Reira vadībā. Tajā izstrādāti priekšlikumi nākamā līmeņa atbalsta pasākumiem COVID-19 ietekmes mazināšanai, tai skaitā iespēja pieteikties īpašajiem krīzes skarto nozaru pasākumiem arī tiem uzņēmumiem, kas atbildīs noteiktiem kritērijiem neatkarīgi no pārstāvētās nozares. Par tiem plānots lemt valdības sēdē ceturtdien, 26. martā.

“Sadarbībā ar Ekonomikas ministriju, Latvijas Darba devēju konfederāciju (LDDK) un Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kameru (LTRK) esam panākuši vienošanos par universālu kritēriju, pie kura pārējās nozares var pretendēt uz atbalsta pasākumiem krīzes seku mazināšanai. Tas ir apgrozījuma kritums par 30%. Grupas dalībnieki arī vienojušies, ka būs īpaši atbalstāmi uzņēmumi, kam valsts atbalsta pasākumi būs pieejami, ja apgrozījums COVID-19 seku dēļ krities par 20%. Tie ir eksportējoši uzņēmumi, uzņēmumi ar augstu produktivitāti un augstu atalgojumu darbiniekiem un uzņēmumi, kuri veikuši nozīmīgus ilgtermiņa ieguldījumus pamatlīdzekļos. Būs jāatbilst vismaz vienam no šiem kritērijiem,” informē finanšu ministrs Jānis Reirs.

Finanšu ministrs norāda: “Vadības grupa turpina analizēt strauji mainīgo situāciju un diskutē par citiem jauniem atbalsta pasākumiem, lai palīdzētu ekonomiskajai videi pārvarēt vīrusa radītās ekonomiskās sekas.”

Līdz šim Ministru kabineta apstiprinātais atbalsta mehānisms attiecas uz kopumā 40 nozarēm, kurās darba devējiem saistībā ar COVID-19 izplatību ir būtiski pasliktinājusies finanšu situācija un kuriem ir piemērojami likumā “Par valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem saistībā ar COVID-19 izplatību” noteiktie pasākumi un īpašie atbalsta mehānismi.