Kā liecina Centrālās statistikas pārvaldes sniegtā informācija, patēriņa cenas š.g. jūnijā salīdzinājumā ar maiju palika nemainīgas. Parasti cenu līmeņa svārstības jūnijā nosaka cenu kāpums pārtikai, jo jaunās ražas produkti sezonas sākumā tradicionāli ir dārgāki. Taču šī mēneša dati ir samērā netipiski, jo augļu un dārzeņu cenas salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi pat samazinājās – attiecīgi par 3,6 un 3,9%. Kopumā pārtikas preces, kas veido nedaudz vairāk par piekto daļu kopējā patēriņa grozā, jūnijā kļuvušas par vienu procentu lētākas. Jūnijā tradicionāli sākas arī sezonas atlaides atsevišķiem apģērbiem un apaviem, izņēmums nebija arī šoreiz, šo preču cenām samazinoties kopumā par 1,7%.

Lielāko cenu paaugstinošo ietekmi jūnijā radīja cenu kāpums degvielai par 4,0%. Jaunākie dati par jūlija sākumu liecina, ka naftas cenas ir nedaudz samazinājušās, taču visticamāk vidējā cena būs līdzīga kā jūnijā, tādēļ jūlijā degvielas cenas mainīsies minimāli. Pašreizējā konjuktūra globālajā ekonomikā nedod pamatu spēcīgākām naftas cenu izmaiņām tuvākajos mēnešos.

 

 

 

Noderīga ziņa? Padalies! attēlsattēlsattēls

 

Degvielas cenu izmaiņas ir pakļautas īstermiņa energoresursu cenu un valūtas kursa izmaiņām, tādēļ šīs cenas ļoti operatīvi seko līdzi globālo finanšu rādītāju svārstībām. Tajā pašā laikā gāzes un attiecīgi arī siltumenerģijas cenās globālo cenu svārstības atspoguļojas ar diezgan lielu novēlošanos. Līdz ar to gāzes un siltumenerģijas cenu kāpums vēl ir tikai gaidāms. Paredzams, ka tarifu izmaiņas rēķinos būs redzamas, sākot ar jūliju, kur atspoguļosies energoresursu cenu kāpums, ko varēja novērot no šā gada februāra vidus. Taču, ņemot vērā, ka gada sākumā naftas cenas bija zemākajā līmenī pēdējo desmit gadu laikā, jaunais tarifu pieaugums nebūs būtisks.

Gada griezumā patēriņa cenas kritušās par 0,5%, kur pārliecinoši spēcīgākā ietekme ir nepārtikas preču cenu kritumam. Lai gan naftas cenas pēdējos mēnešos pieauga, tās joprojām ir būtiski zemākas nekā iepriekšējā gadā, tādējādi degvielas cenas jūnijā bija par 11,2% mazākas nekā 2015.gada jūnijā. Cenas ir kritušās arī ar mājokli saistītajiem pakalpojumiem – elektroenerģijas, gāzes, siltumenerģijas un cita kurināmā cenas jūnijā samazinājušas par 8,4%.

Tajā pašā laikā turpinās stabils cenu kāpums pārējiem pakalpojumiem, piemēram, veselības aprūpes, telekomunikāciju pakalpojumiem, izglītībai, kā arī restorānu un viesnīcu pakalpojumiem. Tādējādi pakalpojumu cenas, kas vairāk raksturo vietējā tirgus situāciju un pieprasījuma līmeni, jūnijā bija par 1,2% augstākas nekā pērnā gada attiecīgajā mēnesī. Šāds cenu kāpums ir skaidrojams ar to, ka gan pakalpojumu cenas, gan arī attiecīgajā nozarē nodarbināto algas būtiski atpaliek no Eiropas Savienības vidējiem rādītājiem un turpmākā cenu un algu konverģence ir gaidāma tieši šajās patēriņa grupās. 

 


attēls Pieteikties jaunumu saņemšanai e-pastā

 

Vairāk par šo tēmu


FM: Jūlijā Latvijā atgriežas inflācija

10/08/2020

FM: Straujā degvielas cenu krituma dēļ maijā fiksēta deflācija

08/06/2020

FM: Patēriņa cenas aprīlī palika nemainīgas

05/06/2020